Als je de kozijnen gaat schilderen dan is het belangrijk dat je het schilderwerk goed voorbereid. Eigenlijk is het schilderen zelf pas de laatste stap. Als je de voorbereiding in de voorgaande stappen niet goed hebt uitgevoerd dan kun je vaak al snel weer opnieuw gaan schilderen. Je moet dan weer de ladder op om hetzelfde werk over te doen. Het is dus belangrijk om de voorbereiding goed uit te voeren zodat het in één keer goed is.

Stap 1: repareren

Het is belangrijk om te beginnen met het repareren van de kozijnen. Bekijk of er houtrot is. Als dit het geval is dan moet je dit verwijderen en de gaten opvullen met een houtrot vulmiddel. Ook eventuele gaten in het stucwerk dien je te repareren. Als dit niet goed gebeurt kan het ervoor zorgen dat er teveel vocht bij de kozijnen kan komen.

Stap 2: verwijderen van de oude verflaag

Als er meer dan 25% procent van het oppervlakte versleten of slecht is dan is het belangrijk om de oude verflaag te verwijderen. Je kunt de oude verflaag afbranden met een brander, maar ook een afbijtmiddel gebruiken.

Stap 3: ontvetten van de kozijnen

Het is slim om het materiaal goed te ontvetten en schoon te maken. Hierdoor krijgt het verf een betere hechting.

Stap 4: schuren

Schuur de houten kozijnen goed glad en schoon. Schuur het niet te glad, omdat het dan geen hechting meer heeft.

Stap 5: grondverf

Om ervoor te zorgen dat het aflakverf een goede hechting op het materiaal krijgt is het belangrijk om de juiste grondverf te gebruiken. De grondverf is het onderlaag en vult kleine oneffenheden op om te zorgen dat de laklaag ook mooi glad wordt. De laatste stap is het aflakken zelf! Hiermee mag je uiteindelijk het beste resultaat verwachten: een mooi geschilderd kozijn.

Schildersbedrijven vergelijken?

Wil je in contact komen met een schilder? Gebruik dan vrijblijvend onze offerte service om vakmannen te vergelijken. Vraag gratis offertes op en vergelijk vervolgens de prijzen en het aanbod. Zo kun je besparen op de kosten en betaal je niet te veel voor jouw opdracht.